Diş köprüsü, ağızda kaybolan dişin yada dişlerin ortaya çıkardığı boşluğu doldurarak yerine yeni dişin takılması işlemine verilen isimdir.
Diş köprüsünün 2 tür işlemi vardır, bunlar:
1- Kalıcı köprü diş implantı: Bu yapılan işlem kalıcıdır ve oluşturulan implant ancak bir uzman dktor tarafından çıkarılabilir.
2- Hareketli diş implantı: Bu oluşturulan implan kullanan kişi tarafından temizlik amaçlı çıkarılıp, takılabilir. Fakat günümüzde kullanımı pek yaygın değildir, eski bir sistemdir.
DİŞ KÖPRÜSÜNÜN YAPILMA NEDENİ NEDİR? YAPILMAZ İSE NE GİBİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKAR?
Dişlerin yapısı birbirlerini tamamlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Eğer dişlerden birisi eksilecek olursa konuşmada bozukluk ve çiğneme zorluklarının dışında tedavi daha da gecikirse çene ve yüz yapısında değişiklikler, olduğundan daha yaşlı görünme ve biçim bozuklukları meydana gelebilir.
Diş eksildiğinde ortada bir boşluk oluştuğu için diğer dişlerde eğilmeler meydana gelir. Bu eğilmeler diş etine ve çene yapısına zarar verir. Dişlerin arası açılıp temas etmediklerinde de dişler çürümeye meyilli hale gelirler ve bu da diğer dişlerimizi de kaybetmemize yol açabilir.
DİŞ KÖPRÜSÜNÜN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?
Diş köprüsü yapıldıktan sonra bakım önemlidir. Dişler günde 2 defa fırçalanmalı ve yemeklerden sonra diş ipi ile diş araları temizlenmelidir. Dişler fırçalanmazsa zamanla oluşan plak tabakası dişlerde çürümeler meydana getirecektir. Bu çürümeler köprünün olduğu dişte meydana gelirse köprü desteğini kaybeder ve diş köprü özelliğini yitirir, yeniden implant yapılması gerekli olur.
Diş ipi kullanımı aralarda kalan yemek parçalarını temizler, bunun önemi de o yemek parçalarında bir süre sonra bakteri üremesi meydana gelecektir, eğer temizlenmez ise dişte çürümeler meydana getirebilir.